Около 50 книги с рецепти представиха в тракийското дружество

...
  Около 50 книги с рецепти представиха в тракийското дружество
Коментари Харесай

Книги с рецепти на век изложиха тракийци в Хасково

 

Около 50 книги с предписания показаха в тракийското сдружение “Георги Сапунаров ”. Изложбата е отдадена на 10 години от основаването на читалище “Тракия 2008 ”.

 Първата книга с предписания в България е от Петко Рачов Славейков. Тя е оповестена в далечната 1870 година в печатница “Македония ” в Цариград. На изложбата през вчерашния ден бе показана преиздадената му книга. Сборник от 1943 година от кулинаря и публицист Пенка Чолчева също откри своето място. Тя е издател на редица книги за готварството.

За да приветства събитието, свои стихотворения прочете известната хасковска поетеса Лидия Налбантова. Тя рецитира “Семейство “ и Ръце ”, като същински развесели публиката.

Над 20 тракийки са оставили свои книги, сборници и ръчно изписани дневници с вкусни предписания на обичайни български ястия. Дамите споделиха за обичаните си гозби от персоналните си бележници. Също по този начин имаше и редки издания, които са издадени преди съвсем 100 години. Те са част от фамилно благосъстояние и заемат персоналните библиотеки на част от кулинарките, които обмениха хрумвания за ястия. Запазени и до през днешния ден от техните баби, припомнят за гозбите, които българите са слагали на масата си преди век и са извънредно настоящи и в този момент.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР